Vi, der lever – eller har levet – i et parforhold, ved, at ud over forelskelsen, så var sex det, der bragte og holder os sammen Måske har forelskelsen fortaget sig. Den er blevet til en dyb og inderlig kærlighed. Nu er det kærligheden, der binder os sammen. Uden bånd og forpligtigelser. Forholdet har været oppe og nede i perioder. Det sker i hvilket som helst parforhold og er slet ikke unaturligt. Der har måske været perioder med manglende sexlyst. Der har været perioder med sygdom. Der har måske også været perioder, hvor skilsmisse har været på tale.
Vi lærer nyt om hinanden
Men fordi vi tidligere har haft dårlige perioder i forholdet, så har vi lært meget om hinanden. Vi har haft mulighed for at give hinanden rum, ro og tid til at bearbejde ting, som måske har påvirket forholdet. Vi er også blevet bedre til at ’tale’ kærlighedens sprog med hinanden. Og netop det, at vi kan kærlighedens sprog, er ligesom blevet en del af det fundament, som kærligheden bygger på i dag. – Og ja, det, at din partner tager en lille gave med hjem til dig – helt uventet – er et af kærlighedens sprog. Hun / Han sender dig et signal om, at han har tænkt på dig – med glæde og taknemlighed, fordi du er der.
Gaven er en kærlighedserklæring. Og du har lært, at du skal forstå den som sådan. Omvendt kan det være, at du er meget kontaktsøgende mod din partner. Du vil gerne røre ham – eller hende. Ikke nødvendigvis seksuelt. Men bare holde hånd og kysse. Det behøver ikke altid at føre til sex. Men fysisk berøring er din måde at tale et af kærlighedens sprog på. Og nej, der er ikke tale om manglende sexlyst i jeres forhold – og at I kompenserer for den med at give gaver eller røre hinanden.
Lysten forsvinder i perioder
Ok, der har været perioder hvor sexlysten forsvinder i forholdet. Det har været frustrerende – men det har I fået hjælp til. I en periode gik I i parterapi, hvor I fik forståelse for, hvorfor manglende sexlyst i et parforhold opstår. Der er både fysiologiske grunde og psykiske grunde. De fysiologiske kan have noget at gøre med den hormonproduktion, den ene eller den anden partner producerer. Fx kan kvindens manglende dopaminproduktion lige efter en fødsel betyde, at hun slet ikke har lyst til sex, fordi hendes krop fortæller hende, at hun har meget andet at bruge energi på – fx amning.
30 år og stadig tændte
At I nu efter mere end 30 års samliv – på godt og ondt – stadig har kærligheden i behold og faktisk også et aktivt sexliv er bare så rart at vide. I har været dygtige til at overkomme de fleste af de hurdler, som mange parforhold ikke kan holde til: Manglende sexlyst, sygdom i familien, som har tæret på forholdets stærke bånd, manglende nysgerrighed efter at forstå hinandens kærlighedssprog. Jo I har haft store misforståelser og skænderier undervejs. Men med gensidig respekt og dialog om hvorfor misforståelserne opstod, så er I altså kommet meget langt. Det ville være rigtig skønt, hvis flere par kunne gøre det samme som jer.